Benátská kuchyně, zakotvená v bohaté historii Serenissimy, je živým odrazem tisícileté tradice a kulturního vývoje. Bohatá kulinářská scéna spojuje chutě a ingredience z rozličných koutů světa, včetně arabské, židovské, asijské a severoevropské kuchyně. Příklady jako baccalà, sušená treska z Norska, a používání exotického koření, rozinek a mandlí z východního Středomoří, stejně jako olivový olej a vína z jižnějších oblastí Evropy, se prolínají s místními produkty, jako jsou ryby z laguny a čerstvá zelenina z okolních ostrovů či pevniny, což vytváří jedinečnou a rozmanitou paletu chutí. Poznejte a ochutnejte základní benátské dobroty.
Benátské speciality s risottem a dary Jadranu
Antipasto di frutti di mare – plody laguny i moře
Antipasto di frutti di mare je tradiční benátský předkrm, skládající se z různých mořských plodů. Slovo antipasto v italštině znamená předkrm, a frutti di mare mořské plody, takže jde doslovně o předkrm z mořských plodů. Toto jídlo může obsahovat širokou škálu mořských plodů, jako jsou krevety, mušle, chobotnice, sépie a další, které bývají připravované marinované, grilované nebo vařené a podávané s různými omáčkami a zálivkami. V Benátkách, kde jsou k dispozici čerstvé úlovky z laguny a Jadranu, je antipasto di frutti di mare oblíbené na začátku jídla.

Baccalà alla veneziana – krémová treska
Baccalà alla veneziana je oblíbený benátský pokrm ze sušené, solené, máčené tresky, která se vaří a míchá s olejem, smetanou, někdy cibulkou, kořením a petrželkou do krémové konzistence. Podává se často na křupavém pečivu nebo s polentou jako ukázka adaptace benátské kuchyně na ingredience z různých kultur.

Sarde in saór – smažené, marinované sardinky s piniovými oříšky
Sarde in saór je tradiční benátský pokrm skládající se ze smažených a následně marinovaných sardinek v kombinaci s cibulí, rozinkami, piniovými oříšky a octem, vzniklý ve 14. století. Jako oblíbený předkrm se často podává v benátských barech i v podobě cichéti – malého občerstvení k aperitivům v benátských vinných barech – bàcari.

Bisato su l’Ara – úhoř z Murana
Bisato su l’Ara – jídlo, původem z Murana, kde jej připravovali v pecích na sklo, jehož hlavní ingrediencí je úhoř, známý v benátském dialektu jako bisato. Kuchař jej griluje s přidáním bobkového listu a koření pro zvýraznění chuti.

Risi e bisi – krémové rizoto s čerstvým hráškem
Risi e bisi, rizoto s čerstvým jarním hráškem, to je něco mezi polévkou a rizotem. Tradičně se podává 25. dubna dóžovi ve svátek svatého Marka, patrona Benátek.

Risotto di gò – rizoto s rybkami
Risotto di gò je další klasikou, jedná se o rizoto s rybkami z Benátské laguny, typické pro místní gastronomii.

Fegato alla Veneziana – jemná játra a sladkokyselá cibulka
Fegato alla Veneziana je oblíbené benátské jídlo připravené z jemně nakrájených jater se sladkokyselou cibulkou, čímž vzniká jedinečná kombinace chutí. Toto jídlo má kořeny v době Římanů. Ti játra vařili vařili s fíky, aby zjemnili jejich silnou chuť. V moderní verzi Benátčané místo fíků používají bílou cibuli z ostrova Chioggia.

Čerstvé saláty z ostrovní zeleniny

Zelenina, jako jsou artyčoky z ostrovů Sant‘ Erasmo a Vignole, doplňuje benátskou kuchyni o čerstvé vůně a chutě. Často ji k jídlu dostanete syrovou v podobě lahodných a svěžích salátů.

Castraùre – syrové vrcholky artyčoků
Castraùre – první kvetoucí vrcholky artyčoků se tradičně podávají syrové v salátu, jen lehce pokapané olivovým olejem, se solí a černým pepřem, lehce doplněné strouhaným sýrem Grana Padano.

Káva a esíčka z Burana
Benátky jsou „kolébkou“ italské kávové kultury, která se později rozšířila do celé země. Kavárna Caffè Florian, založená Florianem Francesconem 29. prosince 1720, je považovaná za nejstarší kavárnu v Itálii a je dodnes v provozu na náměstí svatého Marka (San Marco).

Sušenky zaéti k čaji nebo na bussolài či essi na Burano
Baìcoli, zaéti a bussolài patří mezi oblíbené benátské sladkosti známé jako goloséssi, které se obvykle podávají jako dezert nebo odpolední svačina. Tyto tradiční sušenky jsou perfektní pro namočení v kávě, čaji, horké čokoládě, zabaglione (krémový dezert). Anebo si je můžete vychutnat s dezertním vínem.

Tradiční buranské sušenky se nazývají Bussolà nebo Bussolài buranei. Tyto kruhové sušenky pocházejí z ostrova Burano v Benátské laguně a jsou oblíbené pro svou jednoduchou, ale bohatou chuť.

Esíčkovité sušenky z Burana se nazývají Essi buranei.

Osvěžující víno přímo z Benátek
A co víno? Už po staletí v Benátkách a jejich okolí vinaři kultivují vinice, které se rozkládají jak na okolních ostrovech, tak i v samotném srdci města. Jeden takový příklad je vinice umístěná v tajemné zahradě bosých karmelitánů vedle vlakového nádraží Santa Lucia.

Dorona, stará odrůda bílých hroznů vinné révy z oblasti Benátské laguny, je ceněná pro svou kvalitu.

Za vínem a benátskými cicchetti
Bacari v Benátkách jsou tradičními místními bary, jež jsou známé podáváním cicchetti – malých porcí benátských občerstvení podobných španělským tapas, a širokou nabídkou vín, včetně místního prosecca. Tyto malé, zpravidla útulné podniky, jsou místem setkávání místních obyvatel, kteří sem přicházejí pro lehké občerstvení, na sklenici vína nebo ombra (malý pohárek vína), a pro neformální setkávání.

Benátské jednohubky – cicchetti
Cicchetti mohou zahrnovat různé dobrory, od malých sendvičů, marinovaných mořských plodů až po různé druhy zeleninových a masových příloh. Bacari jsou esencí benátského životního stylu, nabízející autentický zážitek z místní kultury a gastronomie. Procházka od jednoho bacara k druhému, známá jako giro di ombre, je oblíbenou činností jak pro místní, tak pro turisty, kteří chtějí ochutnat různé místní chutě a prožít pravou atmosféru Benátek.

Dobrou chuť a na zdraví! / Buon appetito e brindiamo alla vostra salute!