Jídlo a pití Benátčanů: Co ochutnat v Benátkách?

Které dobroty ochutnat? Benátky

Benátská kuchyně, zakotvená v bohaté historii Serenissimy, je živým odrazem tisícileté tradice a kulturního vývoje. Bohatá kulinářská scéna spojuje chutě a ingredience z rozličných koutů světa, včetně arabské, židovské, asijské a severoevropské kuchyně. Příklady jako baccalà, sušená treska z Norska, a používání exotického koření, rozinek a mandlí z východního Středomoří, stejně jako olivový olej a vína z jižnějších oblastí Evropy, se prolínají s místními produkty, jako jsou ryby z laguny a čerstvá zelenina z okolních ostrovů či pevniny, což vytváří jedinečnou a rozmanitou paletu chutí. Poznejte a ochutnejte základní benátské dobroty.

Benátské speciality s risottem a dary Jadranu

Antipasto di frutti di mare – plody laguny i moře

Antipasto di frutti di mare je tradiční benátský předkrm, skládající se z různých mořských plodů. Slovo antipasto v italštině znamená předkrm, a frutti di mare mořské plody, takže jde doslovně o předkrm z mořských plodů. Toto jídlo může obsahovat širokou škálu mořských plodů, jako jsou krevety, mušle, chobotnice, sépie a další, které bývají připravované marinované, grilované nebo vařené a podávané s různými omáčkami a zálivkami. V Benátkách, kde jsou k dispozici čerstvé úlovky z laguny a Jadranu, je antipasto di frutti di mare oblíbené na začátku jídla.

Antipasto di frutti di mare – benátský předkrm
Antipasto di frutti di mare – benátský předkrm.

Baccalà alla veneziana – krémová treska

Baccalà alla veneziana je oblíbený benátský pokrm ze sušené, solené, máčené tresky, která se vaří a míchá s olejem, smetanou, někdy cibulkou, kořením a petrželkou do krémové konzistence. Podává se často na křupavém pečivu nebo s polentou jako ukázka adaptace benátské kuchyně na ingredience z různých kultur.

Baccalà alla veneziana ze solené, sušené, máčené tresky a dalších ingrediencí, Benátky
Baccalà alla veneziana ze solené, sušené, máčené tresky a dalších ingrediencí, Benátky.

Sarde in saór – smažené, marinované sardinky s piniovými oříšky

Sarde in saór je tradiční benátský pokrm skládající se ze smažených a následně marinovaných sardinek v kombinaci s cibulí, rozinkami, piniovými oříšky a octem, vzniklý ve 14. století. Jako oblíbený předkrm se často podává v benátských barech i v podobě cichéti – malého občerstvení k aperitivům v benátských vinných barech – bàcari.

Jídlo Sarde in saór, Benátky
Jídlo Sarde in saór, Benátky.

Bisato su l’Ara – úhoř z Murana

Bisato su l’Ara – jídlo, původem z Murana, kde jej připravovali v pecích na sklo, jehož hlavní ingrediencí je úhoř, známý v benátském dialektu jako bisato. Kuchař jej griluje s přidáním bobkového listu a koření pro zvýraznění chuti.

Bisato su l'Ara, grilovaní úhoři původem z ostrova Murano, Benátky
Bisato su l’Ara, grilovaní úhoři původem z ostrova Murano, Benátky.

Risi e bisi – krémové rizoto s čerstvým hráškem

Risi e bisi, rizoto s čerstvým jarním hráškem, to je něco mezi polévkou a rizotem. Tradičně se podává 25. dubna dóžovi ve svátek svatého Marka, patrona Benátek.

Risi e bisi, rizoto s čerstvým jarním hráškem, Benátky
Risi e bisi, rizoto s čerstvým jarním hráškem, Benátky.

Risotto di gò – rizoto s  rybkami

Risotto di gò je další klasikou, jedná se o rizoto s rybkami z Benátské laguny, typické pro místní gastronomii.

Risotto di gò – rizoto s rybkami z Benátské laguny
Risotto di gò – rizoto s rybkami z Benátské laguny.

Fegato alla Veneziana – jemná játra a sladkokyselá cibulka

Fegato alla Veneziana je oblíbené benátské jídlo připravené z jemně nakrájených jater se sladkokyselou cibulkou, čímž vzniká jedinečná kombinace chutí. Toto jídlo má kořeny v době Římanů. Ti játra vařili vařili s fíky, aby zjemnili jejich silnou chuť. V moderní verzi Benátčané místo fíků používají bílou cibuli z ostrova Chioggia.

Fegato alla Veneziana z jemně nakrájených jater se sladkokyselou cibulkou, Benátky
Fegato alla Veneziana z jemně nakrájených jater se sladkokyselou cibulkou, Benátky.

Čerstvé saláty z ostrovní zeleniny

Čerstvý salát z artyčoků a bylinek
Čerstvý salát z artyčoků a bylinek.

Zelenina, jako jsou artyčoky z ostrovů Sant‘ Erasmo a Vignole, doplňuje benátskou kuchyni o čerstvé vůně a chutě. Často ji k jídlu dostanete syrovou v podobě lahodných a svěžích salátů.

Čerstvé artyčoky z benátských zahrad a polí
Čerstvé artyčoky z benátských zahrad a polí.

Castraùre – syrové vrcholky artyčoků

Castraùre – první kvetoucí vrcholky artyčoků se tradičně podávají syrové v salátu, jen lehce pokapané olivovým olejem, se solí a černým pepřem, lehce doplněné strouhaným sýrem Grana Padano.

Castraùre – první kvetoucí vrcholky artyčoků se tradičně podávají syrové v salátu
Castraùre – první kvetoucí vrcholky artyčoků se tradičně podávají syrové v salátu.

Káva a esíčka z Burana

Benátky jsou „kolébkou“ italské kávové kultury, která se později rozšířila do celé země. Kavárna Caffè Florian, založená Florianem Francesconem 29. prosince 1720, je považovaná za nejstarší kavárnu v Itálii a je dodnes v provozu na náměstí svatého Marka (San Marco).

Kavárna Caffè Florian, San Marco, Benátky
Kavárna Caffè Florian, San Marco, Benátky.

Sušenky zaéti k čaji nebo na bussolài či essi na Burano

Baìcoli, zaéti a bussolài patří mezi oblíbené benátské sladkosti známé jako goloséssi, které se obvykle podávají jako dezert nebo odpolední svačina. Tyto tradiční sušenky jsou perfektní pro namočení v kávě, čaji, horké čokoládě, zabaglione (krémový dezert). Anebo si je můžete vychutnat s dezertním vínem.

Sušenky zaéti ke kávě, čaji či čokoládě, Benátky
Sušenky zaéti ke kávě, čaji či čokoládě, Benátky.

Tradiční buranské sušenky se nazývají Bussolà nebo Bussolài buranei. Tyto kruhové sušenky pocházejí z ostrova Burano v Benátské laguně a jsou oblíbené pro svou jednoduchou, ale bohatou chuť.

Bussolài buranei – sušenky z ostrova Burano, Benátky
Bussolài buranei – sušenky z ostrova Burano, Benátky.

Esíčkovité sušenky z Burana se nazývají Essi buranei.

Sušenky Essi buranei, esíčka, ostrov Burano
Sušenky Essi buranei, esíčka, ostrov Burano.

Osvěžující víno přímo z Benátek

A co víno? Už po staletí v Benátkách a jejich okolí vinaři kultivují vinice, které se rozkládají jak na okolních ostrovech, tak i v samotném srdci města. Jeden takový příklad je vinice umístěná v tajemné zahradě bosých karmelitánů vedle vlakového nádraží Santa Lucia.

Pěstování vinné révy přímo v centru Benátek
Pěstování vinné révy přímo v centru Benátek.

Dorona, stará odrůda bílých hroznů vinné révy z oblasti Benátské laguny, je ceněná pro svou kvalitu.

Sklenice osvěžujícího nápoje u vodního kanálu, Benátky
Sklenice osvěžujícího nápoje u vodního kanálu, Benátky.

Za vínem a benátskými cicchetti

Bacari v Benátkách jsou tradičními místními bary, jež jsou známé podáváním cicchetti – malých porcí benátských občerstvení podobných španělským tapas, a širokou nabídkou vín, včetně místního prosecca. Tyto malé, zpravidla útulné podniky, jsou místem setkávání místních obyvatel, kteří sem přicházejí pro lehké občerstvení, na sklenici vína nebo ombra (malý pohárek vína), a pro neformální setkávání.

Jednohubky Cicchetti – benátské „tapas“
Jednohubky Cicchetti – benátské „tapas“.

Benátské jednohubky – cicchetti

Cicchetti mohou zahrnovat různé dobrory, od malých sendvičů, marinovaných mořských plodů až po různé druhy zeleninových a masových příloh. Bacari jsou esencí benátského životního stylu, nabízející autentický zážitek z místní kultury a gastronomie. Procházka od jednoho bacara k druhému, známá jako giro di ombre, je oblíbenou činností jak pro místní, tak pro turisty, kteří chtějí ochutnat různé místní chutě a prožít pravou atmosféru Benátek.

Bary bacari jsou v Benátkách oblíbené
Bary – bacari jsou v Benátkách oblíbené místními i návštěvníky města.

Dobrou chuť a na zdraví! / Buon appetito e brindiamo alla vostra salute!

Přejít nahoru